Wednesday, September 03, 2008

یارانه دولتی یا دولت یارانه ای

هر از گاهی ادبیاتی، جمله ای و یا کلمه ای دستمایه دولتیان و سیاسیون می شود و مدتی مورد تغذیه رسانه ها قرار می گیرد. از جمله ی این اغذیه های رسانه ای در این اواخر همانا «یارانه» و یا «هدفمند کردن یارانه»هاست که دستاویزی گشته برای دولت مهرورز و «پول نفت سر سفره آور»!! تا علاوه بر اینکه با ذکر مقدار یارانه برق و گاز و آب و بنزین بر روی فیش ها، منت بر سر ملت خود بگذارد و راه برای انواع چاچول بازی پوپولیستی و تست انواع راه کارهای هورتی را هم برای خود باز بگذارند.
قبله همایونی بر این باور است که نه تنها دولت یارانه و یا سوبسیدی به مردم نمی دهد بلکه به طرق مختلف از مردم یارانه و کمک هزینه هم دریافت می کند! این مطلب طنز نیست. و از آنجایی که هر ایرانی در هر زمینه ای، فوتبال، سیاست، بخصوص در زمینه پزشکی و راه کارهای درمانی و غیره خود را کارشناس می داند، نمی خواهیم فقط با طرح نظر شخصی از حساسیت آن بکاهیم. لذا به کارشناسان اقتصاد هم نظر افکنده ایم.

همواره اظهار می شود که قیمت بنزین در ایران با نرخ واقعی آن فاصله بسیار دارد و دولت به آن یارانه پرداخت می کند اما هیچگاه اظهار نشده که آیا درآمد و پرداخت حقوق در ایران هم با نرخ واقعی پرداخت می شود؟! به نوعی ملت با دریافت دستمزد پائین به دولت یارانه پرداخت می کند. و با توجه به هزینه های مضاعفی که به مردم تحمیل می شود آیا باز هم ادعای پرداخت یارانه مصداق دارد؟ بطور مثال ما مجبوریم خودرویی با تکنولوژی دهه نود را با قیمتی بیش از دوبرابر قیمت واقعی آن خریداری کنیم تا دولت چرخ صنعت خودروی خود را بچرخاند. و اگر بخواهیم از خودرویی که با تکنولوژی روز تولید شده استفاده کنیم باید بیش از صد درصد حق گمرک بپردازیم تا دولت مکرمه بتواند تولیدات بنجل و بی کیفیت خود را به خانواده های کم درآمد قالب کند!
حال با توجه به تعداد خودروهای تولید شده در کشور محاسبه کنید میزان یارانه ای را که ملت به دولت می پردازد. و همینطور محاسبه کنید حجم یارانه دریافت شده توسط دولت از ماشین های وارداتی را که با توجه به گمرک حداقل صد درصد، برابر است با کل قیمت ماشین های خارجی وارد شده به کشور!

واما در دیگر بخش های اقتصاد کشور... بانک ها خود به نوعی دیگر یارانه دریافت می کنند. بطور مثال فشار دولت برای اینکه وام با بهره کمتر به تولید کننگان بدهد خود حکم یارانه را دارد. نرخ بهره بانکی 12 درصد است درحالی که نرخ تورم در محیط بیرون به 20 درصد رسیده. در واقع دولت از طریق شبکه بانکی به وام گیرندگان یارانه می پردازد و این یارانه از جیب سپرده گذاران داده می شود.

بودجه به نوعی پرداخت ملت از سهم درآمد خود از کشور است که به جهت رشد و توسعه و انجام امور کشوری در اختیار دولت قرار می گیرد. اما وقتی که این بودجه فقط برای حفظ منافع شخصی عده ای و حفظ قدرت صرف می شود، باز هم یارانه ای است از ملت به دولت. چرا که در سال 87 با توجه به حذف ردیف بودجه دستگاه های مهم همچون سازمان برنامه، شاهد تعریف ردیف بودجه بطور مجزا برای «مرکز مدیریت حوضه علمیه قم»، «مرکز خدمات حوضه علمیه قم»، «مرکز جهانی علوم اسلامی» و «سازمان تبلیغات اسلامی» هستیم. توجه داشته باشید که یکی از وظایف مرکز خدمات حوضه علمیه قم و مرکز جهانی علوم اسلامی، خدمات رسانی و رسیدگی به امور شهریه طلاب داخل و خارج از کشور و... است!

دولت مکرمه با در اختیار گرفتن تمام سرمایه های کشور، موظف به اداره کشور است. اما اینکه چقدر از این سرمایه های ملی در جهت رشد و نمو کشور صرف می شود، از نتیجه کار و مقایسه با دیگر کشورها و همچنین درنظر گرفتن منابع منحصر بفرد ایران، واضح و روشن است.

منابع:
کتاب اقتصاد سیاسی جمهوری اسلامی به كوشش: بهمن احمدي
سعید لیلاز، روزنامه اعتماد، 28 آبان 1386
ردیف های بودجه سال 78
-----------------------------------------------------------------------------------
جهت تمدد اعصاب و روان: مجسمه های بسیار جالب از سراسر دنیا

<< Home

Free counter and web stats